Inbraakbeveiliging

Heeft u een alarmsysteem, dan kan u met een gerust hart de deur uit. Het is namelijk geweten dat een inbreker vrijwel direct vertrekt zodra het alarm afgaat. Hij graait niet langdurig door uw spullen, beschadigt uw inboedel niet en neemt weinig tot niets mee. Bent u er zelf als het alarm afgaat, dan weet u dat er onraad is. U kunt dan voorkomen dat u de inbreker tegenkomt.

Als vuistregel geldt: een alarmsysteem moet passen bij het risiconiveau van uw pand. Een eenvoudige bediening en gebruiksvriendelijkheid spelen een belangrijke rol. Zo hoort u eerst een bescheiden waarschuwingstoon als u het alarm per ongeluk zelf activeert. Daarna treedt pas de werkelijke alarmering in werking.

 

Valt uw pand in een hogere risicoklasse, dan kan uw verzekeringsmaatschappij een alarmsysteem verplicht stellen. Laat u op eigen initiatief een alarmsysteem installeren, dan levert dit vaak een premiekorting voor uw inboedel- en brand verzekering op.

WAAROM EEN INBRAAKBEVEILIGING PLAATSEN

Het grootste en meest algemene misverstand :

U denkt waarschijnlijk “bij mij valt toch niets te halen”. Niets is minder waar!

De feiten…

  • Iedere 60 seconden wordt er in ons land een poging tot inbraak gedaan.
  • In 2020 werden er maar eventjes 34 299 inbraken genoteerd.
  • Dus bijna 94 inbraken per dag
  • De kans dat u slachtoffer wordt van een inbraak is meer dan reëel.

Achter elke inbreker zit een heler en voor vrijwel alles is een markt; audio- en video- apparatuur, cd’s, computers, gsm’s, waardepapieren, antiek, sieraden, postzegels, schilderijen en noem maar op. Om dan nog te zwijgen van de schade en rommel die een inbreker achterlaat!

Ook bij u valt dus vast iets te halen!

Elektronische maatregelen verhogen de veiligheid. Heeft u, ondanks alle eventueel getroffen maatregelen, toch een zwakke schakel gevonden in de beveiliging van uw pand? Dan begrijpt u wel dat een ervaren inbreker zeker binnengekomen zou zijn. Een alarmsysteem vormt een goede aanvulling op uw beveiligingsplan.

Voordelen:

Heeft u een alarmsysteem, dan kan u met een gerust hart de deur uit. Het is namelijk geweten dat een inbreker vrijwel direct vertrekt zodra het alarm afgaat. Hij graait niet langdurig door uw spullen, beschadigt uw inboedel niet en neemt weinig tot niets mee. Bent u er zelf als het alarm afgaat, dan weet u dat er onraad is. U kunt dan voorkomen dat u de inbreker tegenkomt.

Valt uw pand in een hogere risicoklasse, dan kan uw verzekeringsmaatschappij een alarmsysteem verplichten. Laat u op eigen initiatief een alarmsysteem installeren, dan levert dit vaak een premiekorting op voor uw inboedel- en brandverzekering.

Werking :

In principe werken alle alarmsystemen op vergelijkbare wijze. Een detector registreert een inbraak(poging) en geeft dit via een elektrische impuls door aan een centrale. Deze activeert een combinatie van één of meer sirenes, een flitslicht en/of een telefoonkiezer voor doormelding naar de meldkamer of uw GSM.  Alle onderdelen zijn beveiligd tegen sabotage. Het vernielen van een kabel of een detector helpt de inbreker dus niet.

 

Gebruiksvriendelijkheid:

Als vuistregel geldt: een alarmsysteem moet passen bij het risiconiveau van uw pand. Een eenvoudige bediening en gebruiksvriendelijkheid spelen een belangrijke rol. Zo hoort u eerst een bescheiden waarschuwingstoon als u het alarm per ongeluk zelf activeert. Daarna treedt pas de werkelijke alarmering in werking. Wordt het alarmsysteem geactiveerd als u er niet  bent, dan stopt de alarmering na enige tijd. De duur ervan is wettelijk begrensd tot 3 minuten, dit is echter enkel van toepassing  wanneer er gedurende deze periode geen nieuw alarm veroorzaakt wordt . Blijft de inbreker in uw pand, dan herhaalt deze procedure zich automatisch.

Historiek:

De meeste alarmsystemen zijn  uitgerust met een intern geheugen. Dit laat de installateur en/of de gebruiker toe om eventuele alarmen te overlopen of na te gaan op wel tijdstip en door welke gebruiker het alarm aan op uit gezet werd. Bij een stroomonderbreking blijven deze gegevens opgeslagen.